The Book Pond
1083 recensioner
4421287 besök
The sense of an ending
pixel
Julian Barnes
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Känslan av ett slut
Bokförlag: pixel Jonathan Cape
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-0-224-09415-3
Anthony - Tony - är i 60-årsåldern. Han är en man utan särskilt utmärkande drag, som inte gjort så mycket väsen av sig, dagar kommer och går, han flyter med. Så får han ett brev från en advokatbyrå; modern till en av hans gamla flickvänner, Veronica, har avlidit. Av någon anledning testamenterar hon 500 pund till honom samt dagboken från en av hans collegevänner, Adrian. Tony är förbluffad. Det har gått 40 år sedan han hade någon kontakt med Adrian; denne tog livet av sig strax efter att de hade slutat college. Och varför har mamman till Veronica hans dagbok? Tony söker upp Veronica för att få svar, men kan man någonsin förbereda sig på livets vändningar?

The sense of an ending är bara 150 sidor lång, men det tar banne mig en stund att läsa den. Att den är tunn och att händelser berättas med en lite - vad ska jag säga - trivialiserande eller neutral ton gör att man först tror att den ska vara enkel, men jag tycker tvärtom att den är lite svårtillgänglig på ett obestämbart sätt. Den växer allteftersom, men jag tyckte den var svårforcerad och hade inte riktigt tålamod att vänta ut berättelsen (kanske hade jag också svårt att komma in i den pga att jag läste på tåget hem från jobbet sena eftermiddagar då jag är som tröttast).

Bekymmerslösheten från internatskoltiden (akaporr-feeling), filosofiska resonemang ("That's philosophically self-evident") ersätts allteftersom av ansamlande skuggor, med startskott vid uppbrottet från Veronica och Adrians död. Det sägs inte vad detta har för betydelse för berättelsen, men man känner att det finns någonting mer därunder, en nyckel till något vi ännu inte kan se. Sakta avslöjas gåtan och det är faktiskt så jag flämtar till lite när jag förstår. Slutet hade jag inte kunnat förutspå, vilket alltid är något som uppskattas!

Och så, the sense of an ending, slutet på en naivitet, en smärtsam insikt som kräver en omvärdering av allt man har trott på. Det här var inte ett slut som jag kunde förutspå, men egentligen är hela boken oförutsägbar. Att den är tunn och har ett trivialiserande anslag, gör att man först tror att den ska vara enkel, men den är det ingalunda.

The sense of an ending uppfattar jag också som en betraktelse över medelåldern eller kanske rentav ålderdomen, hur vi stagnerar i det vi tror oss vara. För mig, som snart själv har passerat 40-årsstrecket, var det lite deprimerande läsning; det finns onekligen saker som jag med stor sannolikhet aldrig kommer att göra (mer).

I år (2011) delades The Man Booker Prize till Julian Barnes för The sense of an ending.

A-Lo, 2011

2 kommentarer
Vicky (http://bockeretc.blogspot.com/) 2011-12-05 21:26
Vad kul att läsa din recension! Det är verkligen en bok som får en att tänka till över sig själv, sitt förflutna och tiden som går (skrev faktiskt just om en bok till som får en att fundera på liknande frågor) och slutet är brilliant i sin oförutsägbarhet. Däremot upplevde jag inte den alls som svår att ta mig in i, men jag hade förmånen att kunna läsa den ganska koncentrerat över några dagar och det gör nog stor skillnad.
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2011-12-06 20:48
Ja, ingen bok förtjänar egentligen att läsas när man är som tröttast :) Måste nog ge den en ny chans om ett tag när jag är piggare.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: