The Book Pond
1083 recensioner
4421248 besök
Tillrättalägganden
pixel
Jonathan Franzen
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The Corrections
Bokförlag: pixel Bromberg
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7337-322-7
I början på 2000-talet föresatte sig Jonathan Franzén att skriva den Stora amerikanska romanen och The Corrections (Tillrättalägganden) blev resultatet. Den handlar om pensionärsparet Enid och Alfred i småorten St.Jude, vars liv blivit alltmer märkt av Alfreds tilltagande Parkinson och demens. Nu mobiliserar Enid för att få hem de tre barnen till en sista gemensam jul. Chip, den äldsta sonen, har fått sparken från sitt universitetsjobb, bränner sina sista slantar på ett lyxigt leverne och för en allmänt verklighetsförnekande tillvaro. Trebarnspappan Gary har en relativt framgångsrik karriär, men äktenskapet är en ständig mental terrorbalans. Lillasystern Carolines tilltrasslade kärleksliv håller hon för sig själv och begraver sig själv i 16-timmars arbetsdagar som kock på den kritikerrosade restaurangen.

Det är ingen tvekan om att Franzén är en skicklig författare; jag kan se framför mig hur han suttit och filat på vissa meningar för det märks att historien är grundligt genomarbetad. Den är också intellektuellt skarp och trots att grundberättelsen är djupt tragisk, så är det mycket som är dråpligt på ett lite galghumoristiskt sätt. Ändå kan jag inte riktigt uppslukas och jag upplever boken som väldigt lång (den är iofs 500 sidor), kanske just för att den är lite kyligt intellektualiserande. Jag kan heller inte sympatisera med någon av karaktärerna, som allihopa är rätt dryga, även om de flesta börjar ordna upp sig mot slutet.

Jag har sett hur Tillrättalägganden beskrivs som ett kritiskt epos över den amerikanska framgångssagan och konsumtionshetsen. Och visst ser man strävan efter den materiella lyckan, men lika mycket tycker jag att den representerar det USA som börjat krackelera och som vi läst om i tidningarna på senare år: lågkonjunktur, arbetslöshet, exekutiva auktioner, bristen på offentliga vårdalternativ.

Att läsa Tillrättalägganden i en bokcirkel är nog ett klokt val, för det finns mycket att diskutera och många olika infallsvinklar (om medlemmarna nu läser ut den...). Jag tyckte den var intressant på många sätt, men mer som ett inlägg i samhällsdebatten än den egentligen var fängslande

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: