The Book Pond
1083 recensioner
4420746 besök
I natt är du död
pixel
Viveca Sten
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7503-031-9
En student hittas hängd i sitt studentrum, ett tragiskt självmord av allt att döma. Men Thomas Andreasson vid Nackapolisen har lovat pojkens mamma att ändå undersöka fallet och snart hittar han kopplingar till före detta kustjägaresoldater från samma förband, som dör en efter en under oklara omständigheter. Thomas tror inte längre på olyckor och slumpen utan snarare på en seriemördare, men vem och varför är höljt i dunkel.

Jag har läst Viveca Stens samtliga Sandhamnsdeckare. Det här får jag nog säga är den bästa tillsammans med första delen, I de lugnaste vatten. Att involvera en sluten grupp som på något sätt står över/utanför samhällets regler är alltid ett tacksamt drag, då det bidrar med mystik till berättelsen. Och tragik i detta fall. Jag läser dock minst lika mycket för att få veta hur privatlivet ska utveckla sig för Thomas och hans barndomsvän Nora. Hon går igenom en jobbig tid med skilsmässan, men det dyker upp ljusglimtar och det är fint att läsa om nystarten som Thomas får med sin fru.

Jag förstår dock inte varför Sten boken igenom låter Nora få reda på väsentlig fakta i fallet alldeles för sent. Thomas har redan fått informationen på annat håll, så Noras insatser är poänglösa för bokens framskridande. Dumt.

Jag gillar Sandhamnsserien och I natt är du Död fyller det där behovet jag får ibland av att plöja något deckaraktigt. Så mycket "cozy crime" (som har blivit Stens inofficiella signum) tyckte jag inte det var i denna dock, som blev ganska berörd av mordhistorien och bakgrunden. Bra.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: