The Book Pond
1083 recensioner
4420831 besök
Samtidigt på ett tak i Chinatown
pixel
Ingrid Rudefors
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Isaberg Förlag
Utgiven: pixel 2011
ISBN: pixel 978-91-7694-843-9
Alice är en bedragen, medelålders kvinna från Stockholm, som en dag stoppar sin mans slipsar i diskmaskinen och sedan flyger till New York för att träffa sin dotter Babylonia. Dottern bor mitt i Chinatown i en sunkig lägenhet med en sunkig pojkvän (Gabor) och när drömmen om att bli skådespelare. Ensam hemma i lägenheten råkar Alice låsa sig själv ute och där börjar ett äventyr som involverar ett hustak, en svensk-kinesisk fiskhandlare, svartklubbar, en italiensk maffiaboss samt en kärlekshistoria med en dansk med stora polisonger (Charles).

Samtidigt på ett tak i Chinatown av Ingrid Rudefors känns som något av en jetlaggad, drömlik skröna. Det händer underliga, galna saker och Alice chockar både sig själv och sin omgivning med sina handlingar. Det är uppfriskande att läsa om den ordentliga hemmafrun som går craz-y; man vet aldrig riktigt vart boken ska ta vägen. Men jag vet heller inte riktigt vart Rudefors vill att den ska ta vägen. Babylonia drar en del slutsatser efter allt som hänt, men vad betyder detta för Alice och Göran (den äkta mannen)? Det förtäljer tyvärr inte historien.

Vad som är skönt med Samtidigt.. är att man känner New York-pulsen i den. Fast inte på det där Sex and the city-aktiga sättet utan atmosfären på bakgatorna med sina brandstegar, dofter, stanker, befolkad av udda människor. Det gillar jag.

Det som jag inte är förtjust i är de många tempusbytena, där t.ex. alla stycken om Charles av någon anledning berättas i presens. Rudefors är också väldigt förtjust i just Samtidigt-greppet. "Samtidigt, på fyrtionionde gatan nära sjunde avenyn....". Jag finner det märkligt, men kanske vill hon visa hur slumpmässigt livet kan vara, att vi kan passera nästintill förbi varandra men inte träffas och beroende på om vi väljer att gå höger eller vänster går livet i olika riktningar.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: