The Book Pond
1083 recensioner
4420806 besök
Skuggsida
pixel
Belinda Bauer
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Darkside
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-91-7499-069-0
i det lilla samhället Shipcott så dör helt plötsligt en rad äldre och sjuka människor och det visar sig snart att det är frågan om mord, men både gärningsman och motiv förblir okända. Kriminalkommissarie Marvel kommer resande för att leda utredningen och tar synnerligen motvilligt emot hjälp av den lokala polisen Jonas Holly, som han nästan ögonblickligen råkar i clinch med. Man gör inte de framsteg som krävs och Marvel blir alltmer desperat, liksom Jonas som på eget bevåg börjar göra egna undersökningar.

Belinda Bauer, blev hyllad för sin första kriminalroman Mörk Jord. Med Skuggsida har hon skrivit en pyskologisk, krypande thriller i vinterlandskap där två motpoler till människor möts och på sina egna sätt försöker att fånga en mördare. Marvel är en alkoholiserad, vresig, okänslig typ, och det är väl meningen att man ska tycka illa om honom, men i själva verket så ser jag hela tiden något av en polisens Dr House framför mig... Jag tycker på något sätt, säkert tvärtemot avsikten, att han är uppfriskande i all sin bufflighet och, trots allt, ett starkt rättspatos. Jonas å andra sidan framstår som en väldigt känslig person som har mycket bagage med den ms-sjuka hustrun Lucy och krossade karriärdrömmar. Till viss del väcker han mina sympatier, men det är samtidigt något väldigt undfallande med honom som jag inte riktigt kan förlika mig med. Jag antar att det inte heller är meningen, men det är så jag känner.

Det här är en deckare som inte riktigt liknar mycket jag jag har läst, relativt långsamt berättad och den känslomässiga och själsliga aspekten tillåts ta mer plats än den fysiska. Jag tycker inte det är dåligt eller tråkigt, det finns underliggande strömningar i berättelsen om det nästan klaustrofobiska samhället som intresserar mig, men när jag kommer till slutet vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Det är i högsta grad oväntat = bra, men är det verkligen bra? Jag kan inte riktigt bestämma mig; på något sätt tycker jag att den här utvägen känns lite för abrupt och lite oförklarlig, men en sak är klar: titeln blir omedelbart väldigt tydlig!

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: