The Book Pond
1083 recensioner
4500789 besök
Den vita frun
pixel
Frida Skybäck
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Frank Förlag
Utgiven: pixel 2012
ISBN: pixel 978-91-87059-07-0
Vinter i slutet av 1700-talet, kammarjungfrun Maria reser från Stockholm till Borgeby slott för att hennes matmor Juliana ska hållas borta från ett mindre lämpligt äktenskapsval i huvudstaden. På Borgeby slott möts de av familjen Rosenhielm som gör allt för att hålla skenet av välstånd uppe, men i själva verket står de på ruinens brant och det finns ett alldeles särskilt skäl till att de vill ha ner Juliana - och Maria! För Maria ska det bli en omtumlande vistelse; hon får känslor för den unge herr Rosenhielm, trots att hon vet att det är en omöjlig relation. På Borgeby upplever hon också från första början en oförklarlig närvaro av någonting som både skrämmer och fascinerar henne och som dessutom försätter henne i livsfara..

Hemligheter, spöken, underdogs, kärlek mot alla odds: ingredienser för ett klassiskt drama och jag tycker Frida Skybäck förvaltar detta väl. Jag blir snabbt indragen i historien och blir fast där, också mycket på grund av den "kursiverade skrivaren"; en nyförlöst, olycklig och sjuk kvinna som för dagbok några årtionden tidigare och som berör mig. Maria har jag lite svårare för ibland, då det känns som om hon är långt mer försigkommen än vad som var möjligt för denna tiden (?) Som den historielärare Skybäck är förstår jag annars att hon forskat en del kring svenskt 1700-tal och det är en genuin känsla i boken kring kläder, uttryckssätt och mat.

Det som också är extra roligt med Den vita frun är att Borgeby slott bara ligger några mil från Malmö där jag bor, så nu ska jag snarast åka dit och spana in omgivningarna som inspirerat Skybäck. Ska bli spännande!

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: