The Book Pond
1083 recensioner
4433949 besök
Before I met you
pixel
Lisa Jewell
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Arrow books
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-0-09-955953-5
Arlette, uppvuxen på Guernsey åker på 1920-talet utanför ön för första gången i sitt liv och upplever några månader i London, bland konstnärer och bohemer som ska förändra hennes liv totalt och som hon aldrig ska tala om med någon människa när hon återvänder. När Arlette avlider över ett halvsekel senare har hon överlåtit en del av sin kvarlåtenskap till en Clara Pickle, som ingen i familjen känner till. Arlettes sonhustrus dotter Betty, som varit den som under flera år tagit hand om den sjuka Arlette, bestämmer sig för att lämna ön och börja leta efter Clara Pickle på hennes senast kända adress i Soho, London. Betty börjar följa de ledtrådar som finns och upplever för första gången att stå på egna ben mitt i den stora staden där allt kan hända.

Det här var en helt bedårande bok. Lisa Jewell gör ett fantastiskt jobb med att sätta stämningen för de två årtionden där boken utspelar sig: 20-talet med sina cigarettpinnar, cocktails och jazzklubbar och det grungiga 90-talet då folk ännu inte hade mobiltelefon. Jewell är bra på att återge detaljer som förflyttar mig i tid och rum till London; det mer fashionabla Kensington och det slamriga Soho med sina små studios och folkmyller.

Ofta när det rör sig om sådana här parallelhistorier så kan jag tycka att den ena är intressantare än den andra, men här är faktiskt båda likaledes bra på olika sätt. Arlettes är mer dramatisk och gripande, Bettys tid är mer romantisk. Men jag skulle inte vilja kalla det här för chick lit, om den nu marknadsförs som det. Before I met you är så mycket mer än att Betty letar efter Mr Right. Hon är inte någon söt oskuld utan en vanlig, trevlig, icke-hysterisk tjej med integritet.

Ja, jag tyckte verkligen om det här; en härlig verklighetsflykt med känsla.

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: