The Book Pond
1083 recensioner
4421234 besök
Dålig karma
pixel
David Safier
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Mieses Karma
Bokförlag: pixel Bazar Förlag
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-7028-248-5
Dagen då jag dog var inte speciellt kul. Det berodde inte enbart på min död.

Detta är den finurliga inledningen på Dålig Karma av David Safier. Den handlar om Kim Lange som är en framgångsrik, självcentrerad tysk TV-programledare, i ungefär ett kapitel, för sedan dör hon i en olycka (som involverar ryskt rymdskrot) och återföds - som myra.

Myror, förstår hon snart, står inte så värst högt upp på reinkarnationsskalan och det ser ut som hon nu är dömd till ett sexbent liv av brödsmulesamlande. Kim är förtvivlad, hon vill tillbaka till sin dotter och sin man, även om äktenskapet var lite si och så och hon kanske råkade vara otrogen med den ärkesnygge programledarkollegan Daniel Kohn samma kväll hon dog. Men ändå.

Och snart finner hon en allierad i flygmyran Casanova, den forne italienske förföraren, som drabbats av samma karmiska öde. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag som involverar ond, bråd död, återfödelser i andra livsformer och läxor om livet.

Dålig karma är en humoristisk roman med ett budskap om att goda, osjälviska gärningar lönar sig och att vi alla kan få en ny chans. Så många gapskratt blev det inte, som aviserats av förhandstipsen, men jag fann den smårolig rakt igenom på ett lite skruvat sätt. Hela idén om att berätta boken ur en myras/hamsters/katts perspektiv gör den ju klart annorlunda och jag tyckte det var en lustig idé att slänga in Casanova i handlingen, som även som myra försöker lägga sig till med förförelsekonster. Men är det verkligen rättvist att hans kvinnoaffärer ledde till att reinkarnerades på den karmiska botten?

Blev jag då en bättre människa när jag läst Dålig Karma? Tyvärr inte - ännu, får jag nog erkänna, men jag blev i alla fall underhållen en stund och nu har jag en fin bok i bokhyllan: visst är omslaget härligt!

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: