The Book Pond
1083 recensioner
4433931 besök
Livet efter dig
pixel
Jojo Moyes
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Me before you
Bokförlag: pixel Printz Publishing
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-87343-03-2
Lou, uppvuxen i den lilla byn Stortfold, hemmaboende hos sina föräldrar som hon också försörjer med sin cafélön, utkastad från sitt rum som hennes syster och systerson tagit över, i relation med ett träningsfreak till pojkvän som inte kunde bry sig mindre om henne. Men Lou stannar, för hon hon drömmer inte om något annat och vet inget annat - tills den dag hon blir uppsagd från caféet.

Det enda jobb som uppenbarar sig är det som skötare till Will Traynor, en totalförlamad ung, snygg före detta finansman med riskprofil. Hans profil efter den olycka som gjort honom totalförlamad är full av bitterhet, vresighet, elakhet och han vet precis hur han ska låta det gå ut över Lou. Det är endast hennes desperation som gör att hon stannar kvar. Men en dag så får de lite kontakt, hon når fram och hon bestämmer sig för att förändra Wills liv till det bättre. Vad hon inte förstår är i vilken utsträckning hon själv förändras.

Det är synd för Jojo Moyes - och vår - del att den franska filmen En oväntad vänskap nyligen kom ut, för det gör nog att Livet efter dig inte har så höga odds att bli filmmanus. Men vi har i alla fall boken, thank god! Det händer ganska sällan nuförtiden att jag blir så uppslukad av en bok att jag bara måste sträckläsa till slutet, mycket pga splittringen kring jobb, twitter, barn, blogg, sömn och så vidare, men Livet efter dig var ett stort undantag; jag avslutade den på två dagar!

Det är ingen lätt historia detta (totalförlamning tenderar att vara permanent obotlig) men Jojo Moyes lyckas på något sätt lägga an en lätthet i sitt språk, kanske för att hon använder den unga Lou som berättarperson. Hon är en jordnära, humoristisk, romantisk tjej med ett något stukat självförtroende, men trots allt med en optimistisk grundinställning och hon blir därmed den motpol som behövs till Will. Och det är den här, kanske naiva hoppfullheten och den fina relationen som växer fram mellan dem båda, som bär boken ända in i mål och som gör att den går att läsa trots att den är så outsägligt sorglig. Det är en till lika delar fantastisk och smärtsam upplevelse. Och en jag inte hade velat vara utan.

Nu ser jag fram emot Jojo Moyes nya bok, Sophies historia, som precis kommit ut på Printz Publishing!

A-Lo, 2013
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: