The Book Pond
1083 recensioner
4427932 besök
En smak av vin
pixel
Joanne Harris
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Blackberry wine
Bokförlag: pixel Pocketförlaget
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 978-91-86969-17-2
Jay är författare, men vid 37 års ålder börjar det se ut som om han också är en one-hit-wonder, för efter succén med Applejack Joe, så har han inte producerat någonting på tio år. Förlagan till Applejack Joe är en före detta gruvarbetare och trädgårdsfantast som Jay spenderade några av sina barndoms somrar hos. Joe med sina fröer och egenproducerade viner, som lärde Jay allt han vet om plantering och som plötsligt en dag är borta utan att säga adjö, något Jay aldrig förlåter - och heller inte glömmer.

25 år senare skvalpar de sex viner i källaren som Jay lyckades rädda efter att Joe försvann och hans hus demolerades och en dag är det nästan som om vinerna förmår eller i alla fall inspirerar Jay till att köpa ett förfallet slott i Frankrike och lämna allt bakom sig.

Efter Chocolat, som är Harris mest kända bok (och som filmades), så kan man kanske missta henne för att skriva plain feelgood. Men både En doft av apelsin, som jag tidigare läst, och En smak av vin är mer än myslitteratur och berör på ett djupare plan. Det är förvisso fransk landsbygd och pittoreska byar, egenodlad frukt, vin, författarliv och en gnutta magi, men det är också en ganska mörk historia som berättas, om ensamhet, utanförskap och den sociala kontrollen i små samhällen.

Jag gillar generellt att läsa böcker som på något sätt relaterar till orter jag besökt och även om jag inte varit i just Lansquenet (för byn existerar inte i verkligheten) så gav det en extra känsla att jag påbörjade En smak av vin under en semester på franska rivieran. Jag drabbades också av ett visst mått av förvirring då jag parallelläste den med Steglitsan (Donna Tartt), i vilken jag hade nått fram till avsnittet där Theo Decker lär känna en möbelsnickare medan Jay i den här boken har sin Joe. Pojkar som tyr sig till morfarsfigurer verkar vara grejen i sommar.

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: