The Book Pond
1083 recensioner
4428025 besök
Augustiresan
pixel
Anna Fredriksson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2013
ISBN: pixel 978-91-7503-315-0
Jag skrev på twitter häromdagen att Anna Fredriksson väl måste ha känt av något av en försäljningsboom på sistone, för den här boken har ständigt dykt upp i mina sociala flöden under augusti. Det var fler än jag som sparade boken till "rätt" månad så att säga.

Augustiresan handlar om den cykelsemester på Österlen som Jenny gör tillsammans med sina gamla tjejkompisar. På pappret en härlig reunion-grej i vacker natur, i verkligheten bär de alla på hemligheter som kommer fram under veckan och som utmanar vänskapen dem emellan.

Boken handlar främst om den medelålders Jenny, som klättrat på karriärstegen och precis landat drömjobbet som HR-chef på sitt företag. Hon ska alltför snart bli varse att det inte är oproblematiskt att gå från att vara anställd och "en i gänget" till att vara överordnad sina före detta kollegor. Att dessutom ha en manipulerande, mansgrisig chef gör inte livet lättare. Men duktiga Jenny biter ihop och försöker jobba hårdare och bättre för att få den acceptans hon så längtar efter, men utan resultat. Situationen blir alltmer pressad, bara för att toppas av upptäcken att hennes man har varit otrogen.

Augustiresan känns som en uppgörelse med duktig-flicka-syndromet på många sätt. Jenny vinner inga poänger i längden genom att streta på och inte säga ifrån. Det som hon utsätts för borde hon aldrig accepterat och jag kan själv relatera till situationer där jag sagt ja för att bli omtyckt och accepterad när jag egentligen borde sagt nej. Det är dock inte så lätt att ta Jenny till sig vare sig som läsare - eller som vän, kan jag tänka mig. Hon har hög integritet och bjuder inte på sig själv, framställs som humorbefriad och klumpig (oerfaren) i interaktionen med sina före detta kollegor som hon nu bossar över. Mina sympatier med henne väcks inte automatiskt och jag får kämpa lite för att inte själv döma henne. Jag undrar mycket om det är ett medvetet drag av Fredriksson att göra hennes karaktär så kärv?


Boken handlar också om hur vänskap kan förändras genom åren och genom livskriser och att det inte alltid är självklart att hänga ihop i vått och torrt bara för att man alltid har gjort det.

Totalt sett tyckte jag det var en bra augustibok, en crossover mellan den lättsmälta sommarliten och den kanske lite allvarligare höstditon.

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: