The Book Pond
1083 recensioner
4420682 besök
Långt långt härifrån
pixel
Niccolò Ammaniti
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Ti prendo e ti porto via
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-7001-116-8
Min syster rekommenderade mig att läsa Långt långt härifrån och det är jag glad för. Av baksidetexten får jag en känsla av att det här är en skildring av en stillsam italiensk by, Ischiano Scalo, och det stämmer förvisso, men den idyll som jag fördomsfullt nog hade förväntat mig blev jag snart frånryckt.

Den milda, snälla, djurintresserade och mobbade Pietro kommer från ganska taskiga hemförhållanden och ovanpå eländet blir han kuggad efter sitt läsår och måste gå om en klass. Den medelålders gigolon Graziano återvänder till sin hemby för att slicka sina sår, då han blivit dumpad av sin karriärslystna flickvän. Men redan efter ett par dagar har han utsett sitt nästa offer: den inbundna lärarinnan Flora.

Historierna berättas parallellt med vissa gemensamma beröringspunkter. Jag slukar sidorna, där jag ömmar för den otursförföljde Pietro och äcklas av den självgode Graziano. Jag längtar efter att pojken ska få upprättelse och slemmot en läxa han sent ska glömma, men jag är inte beredd på vilket sätt Ammaniti väljer att knyta ihop trådarna och blir först både överraskad och lite besviken. Men efter att ha funderat ett tag får jag nog säga att upplösningen är ganska genial och att den inte är uppenbar får mig att tycka om boken ännu mer.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: