The Book Pond
1083 recensioner
4427910 besök
Sanning och skvaller
pixel
Curtis Sittenfeld
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Eligible
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2017
ISBN: pixel 978-91-46-23248-3
Curtis - Prep - Sittenfeld är tillbaka med en lekfull variant på Stolthet och Fördom förlagd till nutid.

Familjen Bennet bor nu i 2010-talets Cincinnati. Pappa Bennet är en undfallande ekonomisk katastrof, mamman en postorderhoarder, de yngsta systrarna är hem-snyltare som ägnar dagarna åt crosstraining, Bingley en dokusåpastjärna, Darcy kirurg, Jane yogalärare (som för att ytterligare understryka hennes godhet. Detta fnissade jag åt) och Lizzie journalist.

I stället för ändlösa vandringar på hedarna löptränar Lizzie som besatt och springer bokstavligen på Darcy, vilket slutar med att de går hem och har "hatsex"; moderna kvinnor sitter inte och väntar på ett frieri! :)

Som sagt, det här är en lekfull blinkning, lätt och luftigt skriven, där Lizzies vassa tunga i förlagan får leva ut i 2000-talets sarkasmvariant. Mycket underhållande. Det är hon som är motorn i hela boken och som försöker rädda föräldrarna från annalkande ekonomisk katastrof, kicka ut de snyltande yngre systrarna och få dem att stå på egna ben, ta hand om den gravida Jane (ja, spoiler alert, det är Bingleys barn hon bär på.. Inte lika mycket spoiler alert: Darcy är skeptisk). Jag ser på sina ställen att Sittenfield fått kritik för att vara ytlig, men jag tycker boken är förtjusande rolig och väl anpassad till vår nutid. En riktig fullträff. Och den får mig dessutom att vilja läsa Jane Austen.

A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: