The Book Pond
1083 recensioner
4428000 besök
Arrowood
pixel
Laura McHugh
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Arrow books
Utgiven: pixel 2016
ISBN: pixel 978-0-099-58835-1
Ardens pappa dör och hon ärver familjens gods Arrowood, som stått obebott i många år. Varken Arden eller hennes mamma har återvänt efter det att Ardens tvillingsystrar försvann på ett mystiskt sätt när de var blott två år gamla och nu ska hon flytta in och konfronteras med sina minnen, men hur tillförlitliga är de?

Det var inte längesedan jag läste Gillian Flynns Vassa Föremål och när jag börjar på Arrowood blir det nästan en omedelbar igenkänning till den och andra Gillian-böcker. En ung kvinna kommer från en nerdekad hemstad (alla Flynns böcker), hon återvänder efter många år, har en synnerligen komplicerad relation till sin mamma och hennes syskon har försvunnit (Vassa föremål: svår mor, en död syster. Dark Places: en mördad familj). Dessutom träffar hon en kille som är besatt av att lösa det 20 år gamla mysteriet (jmfr The Kill Club i Dark Places)

Arrowood ligger i södra USA, komplett med en veranda och hanging moss trees och här förflyttas jag snarare till Midnatt i ondskans och godhetens trädgård. Stämningen i Arrowood är heller inte lika mörk och fatalistisk, huvudpersonen inte lika självdestruktiv, som i Flynns alster, så allteftersom glesnar jämförelsen och boken står för sig själv. Det är ett mysterium där ledtrådar rullas ut undan för undan, men samtidigt som jag vill veta vad som hände, känner jag framförallt en stor sorg inför det Arden varit med om. Utan att avslöja slutet gillar jag hoppfullheten i det liksom dikten i början av Mary Elizabeth Frye. Den är känd, men jag hade inte sett den förut och den rörde mig.

Do not stand at my grave and weep
I am not there; I do not sleep.
I am a thousand winds that blow,
I am the diamond glints on snow,
I am the sun on ripened grain,
I am the gentle autumn rain.
When you awaken in the morning's hush
I am the swift uplifting rush
Of quiet birds in circled flight.
I am the soft stars that shine at night.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there; I did not die.
I am the soft stars that shine at night.
Do not stand at my grave and cry,
I am not there; I did not die

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: