The Book Pond
1083 recensioner
4427914 besök
Blodlokan
pixel
Louise Boije af Gennäs
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bookmark Förlag
Utgiven: pixel 2018
ISBN: pixel 978-91-88745-03-3
Sara 25 flyttar från småstaden till Stockholm för att starta ett nytt liv. Hon bär på ett tungt bagage efter sin pappas död i en eldsvåda och andra traumatiserande händelser. Den första tiden vandrar hon samma väg som de flesta nyinflyttade i huvudstaden: jobbar på ett fik, är inneboende på ett sunkigt ställe. Efter en kort period trillar det dock både glassiga jobberbjudanden och paradvåningar över henne på ett helt overkligt sätt och Sara sveps med, men i bakhuvudet gnager en tanke att allting har gått för lätt och när hon börjar känna sig förföljd och manipulerad växer sig oron större att någon vill henne illa. Men varför?

Först och främst är jag imponerad av att Louise Boije af Gennäs har lyckats gå från sitt trademark relationsromaner till thrillergenren, lite samma resa som J.K. Rowling gjorde med sitt Robert Galbraith-alias. Resultatet är inte helt oävet. Blodlokan har en air av Millenium-trilogin med en kvinnlig huvudperson som jagar sanningen bakom unkna "affärer" och blir motarbetad av maktens män. Dramaturgiskt är det skickligt på ett filmiskt vis (manusförfattaren af Gennäs märks av) och jag blir omedelbart uppslukad av historien så till den grad att jag glömmer kolla mobilen på bussen på morgnarna (gott betyg).

Men jag är splittrad i min betygssättning.

Skildringen av uppväxttiden med mobbing och taskiga klasskamrater känns genuin, men i övrigt noterar jag att det blir väl naivt och banalt ibland. Kanske man är så där aningslös när man är 25, jag kanske bara har glömt det, men min inre skämskudde åker upp titt som tätt. Exempel: Sara hyllas som seriöst analytiskt när hon säger något högst allmängiltigt, hon skakar av sig alla mystiska händelser med att hon bara har "inbillat sig", det är ett evigt tjat om att hon gått militär grundutbildning, men det finns inte mycket i hennes tama agerande som tyder på det. Jag har lite svårt att köpa det. Med det sagt måste jag ändå medge att jag ändå är lite sugen på att läsa vidare i del 2, Skendöda, som kommer ut i dagarna och det är väl också ett betyg.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: