The Book Pond
1083 recensioner
4547104 besök
How hard can it be
pixel
Alison Pearson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel
Bokförlag: pixel The Borough Press
Utgiven: pixel 2017
ISBN: pixel 978-0-00-815055-6
Katie Reed är nästan femtio. Hon ser inte fram emot sin födelsedag. Det kroppsliga och mentala förfallet (hon har gett sitt korttidsminne namnet Roy och han levererar inte!) är påtagligt.. Ovanpå detta: hennes man har beslutat sig för att ta en time-out från sitt jobb för att "hitta sig själv", mest genom att cykla välidgt långa sträckor, de två barnen är tonåringar..., huset är förfallet, föräldrar och svärföräldrar börjar bli virriga och själv ska hon försöka få tag i ett jobb.

Men surprise - ingen vill anställa en 50-årig kvinna- trots de fantastiska meriter hon har från finansbranschen nrä hon senast jobbade för sju år sedan. Till slut bestämmer sig Katie, är det så de vill ha det, då är väl hon 42 då. Hon bluffar sig tillbaka till sitt gamla jobb där ingen känner henne längre och börjar få rätsida på ekonomin. Men det är också det enda. För mitt i klimakteriets förnedrande förfall och det övriga kaoset så dyker han upp igen, amerikanen som tog henne med storm, men som hon trodde att hon stängt dörren till för alltid.

Alltså damn hard, that's how! Det är så jag känner när jag läser How hard can it be. Det som jag tycker är så bra är att Alison Pearson inte väjer för att berätta hur det kan vara att gå in i klimakteriet. Hon beskriver minnesförlusten och svettningarna, för att inte tala om de massiva blödningarna som kommer när det är som allra mest olämpligt förstås.

En känga också till samhällets åldershets, där man i stort sett dödförklarar människor på arbetsmarknaden efter 45. Hon ger också perspektiv på att efter småbarnsåren kommer andra påfrestningar med tonåringar och åldrande/sjuka föräldrar och inte sällan är det kvinnor som får dra det lasset . Också.

Så det låter ju jäkligt eländigt, meen Pearson har ett underbart sylvasst och intelligent språk, som får mig att skratta flertalet gånger; jag älskar Katie Reeds inre dialog! Galghumor verkar också vara det enda sättet att ta sig igenom de här åren. Det, samt en bra PT och vin.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: