The Book Pond
1083 recensioner
4425645 besök
Våroffer
pixel
Anders de la Motte
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 2020
ISBN: pixel 978-91-37-15385-8
Thea Lind flyttar med sin man till en liten by i norra Skåne för att driva en slottsrestaurang. Hon har ett tungt förflutet och tillbringar många timmar med att ströva omkring. I en gammal galgek hittar hon spår efter en händelse som inträffade år 1986 då Elita Svart, ung och vild med ett sätt som förtrollade män, hittades död, mördad på en sten i skogen, som ett våroffer. Thea börjar gräva i det gamla fallet och ifrågasätter om rätt man verkligen blev fälld för mordet, men att hon börjar rota i det som varit uppskattas inte i bygden. Alls.

Våroffer är den avslutande delen i Anders de la Mottes årstidskvartett. Jag har läst alla utom Höstdåd och håller nog Våroffer högst av de tre. Miljöerna är väldigt stämningsfulla och omsorgsfullt utmejslade; att förlägga handlingen till en träskmark adderar till graden av kuslighet. Jag är också förtjust i den fiktive figuren Bladmannen som de la Motte kokat ihop av olika legender och myter och som passar bra ihop med mystiken kring Valborgsmässoafton. Det påminner mig starkt om Fred Vargas Spökryttarna från Ordebec.

Då jag hört de la Motte prata om boken vet jag också vilket slott som åsyftas i verkligheten och det ger alltid en extra dimension när man har en verklig referens att förhålla sig till. Jag är generellt sett inte glad i berättarsättet där dåtid och nutid mixas; i 95% av fallen tycker jag alltid att samtiden är den intressantare delen och så även här med Thea som en komplex och sympatisk karaktär, men kapitlen om Elita är i alla fall föredömligt korta. Sammanfattningsvis, en välkomponerad och spännande avslutning.

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: