The Book Pond
1083 recensioner
4425593 besök
Harry Potter och den flammande bägaren
pixel
Joanne K Rowling
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Harry Potter and the goblet of fire
Bokförlag: pixel Rabén & Sjögren
Utgiven: pixel 2019
ISBN: pixel 978-91-29-71720
Harry Potter kräver väl knappast någon introduktion. Den fjärde delen kretsar kring triwizard tournament, där Hogwarts tävlar mot skolorna Beauxbatons och Durmstrang. Harry blir mystiskt nog utvald till tävlingen trots att han är underårig. Samtidigt känner han Voldemorts närvaro allt oftare.

Harry Potter and the goblet of fire kom ut 2003 och jag läste den då, uppslukad av trollkarlsvärlden, trots att jag var vuxen. Och nu 17 år senare läser jag HP4, den illustrerade utgåvan för mina barn. Det är en fin upplevelse, då vår högläsning varje kväll ackompanjeras av att de live-ritar kapitlet jag läser på en whiteboard-tavla och sen pratar vi om deras tolkning.

Boken innehåller ju också en mängd fina bilder och är tjock så att den räcker länge; vi lägger alla märke till att den på en del rätt väsentliga punkter skiljer sig från filmen (som vi sett otaliga gånger). Jag tror att vi allihop kommer fram till att detta är vår favorit i serien; tri-wizard tournament bryter av mot den i de tidigare böckerna etablerade mönstret, den är både spännande, humoristisk och innehåller en del mörkare teman och dilemman.

2003 skrev jag så här:
"Fjärde delen, dubbelt så tjock som de andra. Det hjälper inte, jag läser ut den på några dagar ändå. Trots att hela Potter-konceptet är sönderkommersialiserat och trots att boken innehåller en del repetitiva mönster som Dursleys elakheter, tillkomsten av en ny lärare i art of dark magic och Voldemorts ständiga försök till upprättelse, så smälter jag totalt inför Rowlings saga: den fantasifulla historien tillsammans med underbara detaljer håller uppe intresset och spänningen till sista sidan. Vill ha mer."

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: