The Book Pond
1083 recensioner
4434056 besök
När klockan slår fem
pixel
Denise Rudberg
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonnier Audio
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-765-10605
Flera övergrepp och ett mord på en ung kvinna får Marianne Jidhoffs spaningsgrupp att fokusera på våldtäkter som skedde i Lund för 25 år sedan, då de har otäcka likheter med flera av fallen där. Men bristfälliga och ofullständiga förhör gör att de kämpar i motvind med farhågan att gärningsmannen närsomhelst ska slå til igen.

Det var ett tag sedan jag läste en Jidhoff-deckare, delvis därför att de senaste 2-3 böckerna inte nått upp till den klart bättre första delen i serien. Så fick jag erbjudande om ett ljudboksabonnemang och började lyssna på När klockan slår fem. Jag kom snabbt in i boken, trots att jag tidigare inte varit helt bekväm med ljudboksmediet. Anna-Maria Käll är en bra uppläsare, fast jag kan inte komma över att hon säger [s-t-a-l-l-k-a] i stället för [s-t-å-k-a] som låter mer naturligt för mig (men säkert är fel).

Jag har hört Rudberg berätta att hon märkt att varannan Jidhoff-bok blir mer relationsbetonad medan varannan har fokus på fallet. Jag skulle säga att När klockan slår fem är av den förra kategorin och relationerna är ju onekligen en stor anledning till att man fortsätter läsa om Jidhoff. Här kliver Augustin in i en ny romans, Torsten avslutar en och Marianne velar. Storyn är inte helt oäven dock; den utspelar sig delvis i nutid och delvis 1994, den varma VM-fotbollssommaren, som jag själv har mycket starka minnen till. Kanske det är för att jag kan relatera så starkt till tidsperioden som boken faller i extra god jord. Några trådar knyts aldrig riktigt ihop (hur kom vederbörande in i Floras lägenhet t.ex?) och ibland blir dialogen rätt "cringig" (är det för att Marianne ska vara 60+ och har ett annat vokabulär?); sista kapitlet får mig verkligen att rysa av pinsamhet. Men det må vara hänt, jag gillade ändå När klockan slår fem och jag kommer fortsätta med På sex meters djup.

Uppläsare: Anna-Maria Käll

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: