The Book Pond
1083 recensioner
4434026 besök
Hantverkaren
pixel
Sharon Bolton
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Trapeze
Bokförlag: pixel Modernista
Utgiven: pixel 2018
ISBN: pixel 978-91-7781-507-5
Florence Lovelady är en nybakad polis i Sabden i nordvästra England 1969. Samtidigt som hon kommer till staden börjar barn försvinna och hon blir indragen i utredningen. Motvilligt, för hennes manliga kollegor tror att barnen försvunnit frivilligt och förkastar samtliga Florences teorier, mest för att hon är kvinna. Men så hittar hon ett av barnen, i en kista, och det framkommer att flickan blev levande begravd.

Sharon Bolton är en fenomenalt bra, om inte den bästa, deckarförfattaren. Jag såg henne live en gång, på Crimetime Gotland. Då pratade hon om att hon suttit i en panel med andra manliga kollegor, som fått frågan vad de absolut inte kunde skriva om: barn som far illa, våldtäkter, djurplågeri var några av svaren som kom upp, men Bolton själv bara ryckte på axlarna. Hon väjer inte för något ämne. Här tar hon sig då an barn som begravs levande - och ja, det är grafiska beskrivningar, så känsliga läsare varnas.

Men Hantverkaren är inte bara bestialiska mord, utan långt mer än så: en studie i könsdiskriminering och förminskande av kvinnor på så många plan. Bolton har gjort Florence till en hårdhudad kvinna, men det är en tuff fight hon hamnar i när hon gång på gång måste bevisa sin kompetens enbart för att hon är kvinna. Att handlingen är förlagd till ett område i England där det för 400 år sedan bedrevs häxprocesser adderar också en mystisk och intressant touch. Hantverkaren är både konkret och smygande otäck med flera dimensioner, en av Boltons bästa!

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: