The Book Pond
1083 recensioner
4425576 besök
Ta fast spökryttaren, Maria
pixel
Marie-Louise Rudolfsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel B. Wahlströms
Utgiven: pixel 1973
ISBN: pixel 91-32-10714-3
Yngsta dottern är en inne i en hästfas. Jag introducerade henne för Maria-böckerna, som jag själv var väldigt förtjust i som barn, och vi har nu tillsammans läst en 3-4 stycken på kvällarna. Det är positivt att hon gillar dem, för det är alltid en risk att komma dragande med sina gamla barndomsböcker/serier, då de i vissa fall blivit hopplöst daterade och ofta uppfattas som mycket långsamma och tråkiga av den yngre generationen.

Ta fast spökryttaren, Maria gavs ut 1973 och det märks ju självklart på vissa sätt, inte minst i ordval, där jag får förklara ibland. Dock är vissa saker universella och förenande över tid: kärleken till djur, vänskap och bekämpande av orättvisor. och det slår an en sträng hos oss båda två. Rudolfsson är heller inte är främmande för att skriva om sådant som är svårt, att djur misshandlas eller dör och faktum är att jag vid flera tillfällen får gråten i halsen för att det är så känslosamt. Maria står alltid på den svages sida, men hon är tack och lov ingen fläckfri och outhärdligt duktig flicka utan gör misstag, känner ilska och svartsjuka och är högst mänsklig.

Titeln är rätt missvisande för innehållet och jag misstänker att den sattes för att låta mer insäljande. Större delen av Ta fast spökryttaren, Maria handlar om Marias resa till och vistelse på ett engelskt gods och "spökryttaren" är bara en väldigt liten del av handlingen. Men min nästan tioåring tycker att boken är både bra och spännande och jag kan absolut hålla med.

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: