The Book Pond
1083 recensioner
4547037 besök
The huntress
pixel
Kate Quinn
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Jägarinnan
Bokförlag: pixel HarperCollins
Utgiven: pixel 2019
ISBN: pixel 978-0-00-832619-7
Tre människor i olika länder med olika bakgrund: Ian - Britten, som gjort det till sitt heltidsjobb att snoka rätt på krigsförbrytare, Nina Markova, före detta sovjetisk stridspilot och Jordan Bryde, ung amerikanska med fotografdrömmar. Deras vägar ska komma att mötas genom att de har en gemensam nämnare: The huntress, Jägarinnan, en eftersökt, kvinnlig nazisympatisör, som försvann efter kriget och inte lämnade några spår efter sig. Tills nu.

Jag hade höga förväntningar på The huntress efter Kate Quinns förra bok The Alice Network, som var så otroligt bra. Och jag blev inte besviken nu heller. (En rolig detalj i The huntress är att Ian kort möter Eve Gardiner - spion i The Alice Network - på ett fartyg över Atlanten). Det märks att Quinn lägger ner otroligt mycket research och The huntress känns historiskt genuin samtidigt som hon har en förmåga att skapa en intressant fiktiv story.

Ofta när man följer flera personer är det alltid någon del som känns mindre relevant och som jag blir mer otålig eller uttråkad av. Så är inte fallet här; Ian, Nina och Jordan har alla något att berätta som fångar mig. Kanske dock att alla delarna kunde ha kortats lite för att få upp tempot, men boken tar fart igen när de tre sammanförs inför det rafflande slutet. Jag gillar också att Quinn lyfter fram kvinnor på det sätt hon gör; Nina Markovas totalt orädda och förvildade personlighet behöver inte "förkvinnligas", som ofta är den tråkiga sensmoralen i många böcker, utan det är tvärtom just dessa egenskaper som räddar dagen. Jordan Bryde fotopassion tar henne längre än till 50-talets hemmafrukök.Till och med den grymma Jägarinnan tillåts att vara en hänsynslös mördare utan omsvep.

Bonus också för epilogen, där Quinn berättar om bakgrunden och sina inspirationskällor till boken. Sådant ger alltid en bättre kontext. Jag är full av beundran inför Kate Quinns hantverk och funderar på om hennes Rom-serie kan vara något jag ger mig i kast med härnäst

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: