The Book Pond
1083 recensioner
4547083 besök
Anastasia: The life of Anna Anderson
pixel
Peter Kurth
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Back Bay Books
Utgiven: pixel 1986
ISBN: pixel 0-316-50717-2
Den ryska kejsarfamiljen Romanovs öde har fängslat människor alltsedan de avrättades. Speciellt en av döttrarna, Anastasia, har varit föremål för mycket spekulation och mytbildning. Hon har nämligen 'återuppstått' flertalet gånger, varav den mest berömda inkarnationen var en ung kvinna vid namn Anna Andersson som fiskades upp ur en kanal i Berlin när hon försökte begå självmord. Det är om henne Peter Kurths bok handlar.

Anna Andersson påstod sig vara Anastasia, som på något vis hade undkommit förföljarnas kulor. Kurth verkar själv övertygad om att hennes historia är sann och går igenom alla de faktorer som talar i hennes favör: t.ex. att Anna Andersson, som var en fattig polsk fabrikarbetare, kunde prata både tyska och engelska och även förstå ryska (men hon ville inte prata språket själv, pga sitt trauma...), att hon kände till detaljer om Anastasias barndomsvänner, att hon hade samma defekta fötter och så vidare. Det är otroligt fascinerande att läsa om, även om jag har svårt att köpa allt som Kurth presenterar som 'bevis', men någonstans vill man verkligen tro att det är sant.

Sedan boken kom ut har dock DNA-resultat presenterats som bevisar att Anna Andersson ingalunda var Anastasia. Vad jag har sett av diskussioner på nätet, så lever dock myten vidare, eftersom människor även älskar konspirationsteorier och tror att någon har fifflat med DNA-resultaten, begravt fel person och så vidare. Hur det nu än är med saken, så är boken faktiskt fortfarande värd att läsa.

A-Lo, 1993
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: