The Book Pond
1083 recensioner
4427916 besök
Trägudars land
pixel
Jan Fridegård
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1974
Trägudars land utspelar sig i brytpunkten mellan ett Sverige som fortfarande är hedniskt och där Trägudarna Oden och Tor tillbes, men där samtidigt kristendomen är på frammarsch. Boken handlar om trälparet Ausi och Holme. När Ausi föder deras gemensamma barn bestämmer Vikingahövdingen att det ska lämnas ut i skogen för att dö, vilket var trälinnornas lott. Men Holme räddar barnet och tillsammans flyr de alla tre.

Så småningom slår de sig till ro i något som kunde vara Birka, där Holme får plats som smed. Men de känner sig inte fria, för ständigt finns oron för att deras vägar åter ska korsa hövdingens.

Det här kallas ofta på baksidetexten för årtusendets kärlekssaga, men dels är boken helt i avsaknad av romantik och dels tyckte jag det snarare var en hjältesaga med den stolte och fritänkande Holme i huvudrollen (den lilla människans kamp mot överheten och så vidare). Fridegård skriver mycket knapphändigt. Det finns nästan inga dialoger, utan handlingen förs långsamt framåt av hans noggranna beskrivningar av naturen och människors gärningar.

Jag tyckte den var vansinnigt tråkig, även om jag i allmänhet var intresserad av bronsåldern, men var tvungen att ta mig igenom den eftersom det var obligatorisk skollitteratur.

A-Lo, 1986
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: