The Book Pond
1083 recensioner
4420827 besök
Garp och hans värld
pixel
John Irving
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The world according to Garp
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 1979
ISBN: pixel 91-46-13599-5
Garp och hans värld var John Irvings första roman som blev en stor succé och så småningom även film med Robin Williams.

Den handlar om T.S Garp och hans mor Jennie Fields, en sjuksköterska som minst sagt går sina alldeles egna vägar. Hon har anställning på en privatskola för pojkar, där Garp blir en duktig brottare, träffar sin framtida fru Helen och bestämmer sig för att bli författare. Ironiskt nog blir hans mors självbiografi en långt större bestseller än hans egna verk. Hon blir nästan av misstag en feministisk förgrundsgestalt och Garps fortsatta liv kommer i hög grad att präglas av hennes engagemang för utsatta kvinnor - på gott och ont.

Garp är en bok skriven med många ORD, men ju mer jag läser deto mindre vet jag vad orden vill säga. Man skulle förstås kunna säga att den inte alls har något budskap utan bara berättar en historia om en människas liv, men det känns som en berättelse med så många sexuella och politiska vinklingar, bör säga någonting.

Det har väl dock blivit John Irvings kännemärke att han kan skriva om alla (framförallt sexuella) avvikelser som finns på ett fullkomligt neutralt sätt. Han tar aldrig ställning. (Konservativa kristna håller säkert inte med om det utan betraktar väl honom som farligt liberal). Fast å andra sidan. Här kan man faktiskt säga att otrohet straffar sig på det grymmaste sätt, men om det är ett ställningstagande eller bara ett sätt att driva boken vidare är svårt att säga.

När jag läste boken i gymnasiet så var det min första erfarenhet av Irving och jag blev såld på grund av den udda ensemblen och det fantasifulla innehållet. Den liknade inte något jag läst tidigare. Jag mindes den som en varm och humorfylld berättelse, men nu vid omläsningen så tycker jag snarast den är lite kylslagen och tragisk. Visst har den sina stunder som när Jennie Fields på ett kallt och sakligt - men för läsaren oerhört lustigt - sätt berättar om hur Garp kom till världen. Den läspande Alice finner jag mitt i all bedrövelse rätt underhållande. Jag ler även åt avsnittet om Österrike, cirkussällskapet och björnen i novellen 'Pensionat Grillparzer', för kan man sin Irving vet man att cirkusar och björnar är något av en återkommande faiblesse. Men stora delar av handlingen, t.ex. Garps skrivkramp, hans återkommande otrohetsaffärer, Helens enda snedsteg och all denna död som kantar slutet, saknar den tragikomiska effekt som Irving vanligtvis är en mästare på och känns bara sorglig. Och är som sagt berättad med alldeles för många ord.

I slutändan kan jag ändå rekommendera Garps värld som fortfarande sticker ut som en unik läsupplevelse och dessutom utgör den en referens till Irvings fortsatta författarskap.

----------------
Nedan följer min tidigare recension av Garp och hans värld från april 1990.
När jag läste Garps Värld insåg jag snabbt att något sådant här hade jag aldrig stött på förut. Den gick inte att kategorisera. Handlingen var fantasifull, dråplig, med både politiska och allvarliga undertoner. Karaktärerna var varken goda eller onda, utan bara mänskliga och ibland ganska konstiga. Irving lägger med Garp grunden för sina återkommande teman feminism, brottning och sexuell frigörelse och jag älskade den utan förbehåll.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: