The Book Pond
1083 recensioner
4421274 besök
A som i alibi
pixel
Sue Grafton
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel A is for alibi
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 91-7133-345-2
Det här var en rolig idé tänkte jag när jag först kom i kontakt med Alfabetsserien. A som i alibi är allså den första boken om den kvinnliga privatdeckaren Kinsey Millhone, som bor i Santa Teresa, Californien och nu år 2004 börjar faktiskt Sue Grafton närma sig slutet.

Men tillbaka där det började. Handlingen är denna att Laurence Fife är en illa omtyckt skilsmässoadvokat som mördas och polisen arresterar och dömer han unga hustru Nikki Fife för dådet. När hon släpps ut från fängelset lejer hon Kinsey för att ta reda på sanningen och Kinsey börjar sakta nysta upp väven tills hon råkar öga mot öga med mördaren själv.

Sue Grafton har skapat en ganska hyfsad karaktär i Kinsey Millhone inom genren hårdkokt deckare, men till skillnad från sina manliga motsvarigheter (à la Philip Marlowe) så är hon inte bara tuff och iskall utan visar även prov på sårbarhet, trötthet, humor, medkänsla och ilska.

Fast jag tycker att Grafton på ett ganska fräckt sätt har blåkopierat Sarah Paretskys hjältinna V.I Warshawski, eftersom likheterna figurerna emellan är slående. De är luttrade, hårdhudade, självständiga, joggande kvinnliga privatdetektiver som båda har excentriska grannar, döda föräldrar och en oförmåga/ovilja att behålla älskare. Är det ingen som reagerat på det mer än jag?

Handlingen är heller inte helt bra. Visserligen gör den lite vändningar här och där, vilket håller uppe spänningen, men mot slutet ökar tempot på bekostnad av trovärdighet, då Kinsey mer eller mindre får 'uppenbarelser' om lösningen, utan att Grafton visar hur hon kommit fram till detta. Trots plagiat och sviktande handling är det dock tillräckligt trevligt för att jag ska vilja fortsätta med B.

A-Lo, 1997
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: