The Book Pond
1083 recensioner
4433890 besök
Kusin Rachel
pixel
Daphne du Maurier
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel My cousin Rachel
Bokförlag: pixel AWE/Geber
Utgiven: pixel 1983
ISBN: pixel 91-20-07103-5
Bok tre i omläsningsprojektet blev Kusin Rachel, som jag senast läste för 21 (!) år sedan. Den boken har jag inte kvar, utan jag lånade ett exemplar på biblioteket som fick hämtas från magasinet och hade den karakteristiska doften av gammal biblioteksbok.

Det är en romantisk spänningsroman om den unge brittiske godsherren Philip, vars farbror Ambrose åker till Italien för sin hälsas skull. Där träffar han på Philips kusin Rachel och gifter sig med henne, men inte långt därefter avlider han. Ett kryptiskt brev från farbrodern får Philip att misstänka att Rachel haft något med Ambroses död att göra, men när kusinen dyker upp på godset blir han så charmad av henne att han snart glömmer sina anklagelser. Samtidigt som Philips förälskelse djupnar inträffar flera märkliga incidenter som pekar på att Rachel inte är den oskyldiga kvinna hon ger intryck av, men hur ska han veta vad som är sant?

Jag vill minnas att jag tyckte kusin Rachel var lite lätt rafflande och hyfsat bra. Och visst finns det en gåta i den som man gärna vill få svar på, men däri ligger också enda underhållningsvärdet. I övrigt är boken en bagatell, som inte överlevt tidens tand utan känns gammalmodig och schablonartad. Betyget sänks från en trea till en tvåa.

------------------
Recension från mars 1986 nedan:

Jag köpte Kusin Rachel på en bokrea, utan att veta någonting om vare sig Daphne du Maurier eller hennes succé Rebecca. Geraldine Chaplin var på framsidan, från filmatiseringen och henne kände jag däremot igen.

Kusin Rachel kan väl beskrivas som en romantisk spänningsroman. Den är visserligen inte lika rafflande som Rebecca, men du Maurier bibehåller spänningen fram till slutet.

Betyget blev en trea.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: