The Book Pond
1083 recensioner
4428698 besök
A widow for one year
pixel
John Irving
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Änka i ett år
Bokförlag: pixel Black Swan
Utgiven: pixel 1998
ISBN: pixel 0-552-99796-X
John Irvings lust att provocera (för det antar jag att det är, annars är han gravt sexfixerad) är inte mindre nu än tidigare. I änka för ett år har vi en ung man som dras till äldre kvinnor, en kvinna som förför en yngre man, en man som förför alla kvinnor han kommer i kontakt med, prostitution, aborter och sexleksaker (igen). Ändå är det ingen erotisk roman.

Irving målar sina karaktärer genom att berätta och konstatera deras egenskaper och preferenser på ett sakligt och odramatiskt sätt. Han är mycket förtjust i upprepningar och därför är hans böcker oftast väldigt tjocka, men det hjälper också läsaren att förstå huvudpersonerna bättre.

Irving måste ha en mängd fiender bland medelklassens konservativa amerikaner vid det här laget. Man anar att det kanske ligger egna erfarenheter bakom när han skriver hur Ruth får hatbrev från människor vad hon än skriver om. Man trampar liksom alltid någon på tårna. Kanske han tycker att det är lika bra att ta i ordentligt från början då. Och det är bra. Hans böcker är debattinslag lika mycket som skönlitteratur och framförallt är de mycket underhållande.

A-Lo, 2002
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: