The Book Pond
1083 recensioner
4547132 besök
Det är fortfarande ingen ordning på mina papper
pixel
Bodil Malmsten
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-0-010147-8
Sätter ivrigt igång med Malmstens senaste verk med den underbara, frodiga Finistère i färskt minne. Det här är något helt annat, ingenting som känns skönlitterärt, kronologiskt eller synbart sammanhängande.

Hennes poetiska stil känner man igen, men det är inte en diktsamling. Kåseri är det närmsta jag kan komma, men över vadå? Det finns återkommande inslag som filosoferna (?) Montaigne och Thomas Bernhard. Det konstaterar hon och ber inte om ursäkt för redan i det som skulle ha varit ett förord. Kanske Bodil Malmsten bara har tagit alla pappersbitar som hon någonsin klottrat på och inte tidigare fått publicerat och försökt få någon slags ordning och struktur i dem. Som titeln redan konstaterat, så funkar det inte. Någon ordning finns ej, men det gör inte boken sämre.

Om vartannat över de små styckena kan man skratta, rynka pannan, nicka instämmande, skaka oförstående på huvudet, sucka, himla med ögonen, njuta. Det är en bok att inte bara läsa en gång utan flera och säkert kommer den te sig olika för varje läsning. Nu ska jag till att börja med ta reda på vem Thomas Bernhard var!

A-Lo, 2003
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: