The Book Pond
1083 recensioner
4428645 besök
Hannah
pixel
Paul Loup Sulitzer
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1989
I sekelskiftets (1900-talet) Polen bor den judiska Hannah i en by som blir utplånad av en massaker och gör henne faderslös. 15 år gammal flyr hon till Warsawa, medellös men inte rådlös, och snart har den snabbtänkta och kallt kalkylerande Hannah öppnat sin första kosmetikaaffär. När hon inte är fullt upptagen med att räkna pengar, smider hon om planer om hur hon ska snärja sin stora barndomskärlek: den godhjärtade Taddeuz.

Inom fem år har hon skapat sig ett skönhetsimperium med grenar i Australien, Europa och USA och är fullt inställd på giftemål med sin älskade, men ännu ovetande, Taddeuz.

Hannah är löst baserad på Helena Rubinsteins liv, men Sulitzer har nog friserat en del (vilket förstås är hans fulla rätt) för inte ens Rubinstein var nog så slipad, framgångsrik, för att inte tala om kulturellt bevandrad vid 20 års ålder. Sulitzer får mig visserligen att vilja fortsätta läsa, för Hannah är inte dåligt skriven, men hennes överdrivna talanger och bedrifter tillsammans med en personlighet som är beräknande och kall lämnar mig tämligen oengagerad.

A-Lo, 1991
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: