The Book Pond
1083 recensioner
4434038 besök
Foreign affairs
pixel
Alison Lurie
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Utrikes förbindelser
Bokförlag: pixel Abacus
Utgiven: pixel 1986
ISBN: pixel 0-349-12215-6
Femton år har gått sedan jag senast läste Foregin Affairs. Jag blev påmind om den när jag gjorde ett blogginlägg om favoritböcker och tänkte att jag måste läsa om den för att se om den håller. Det kan vara ett riskabelt företag, eftersom man tenderar att bli besviken på sin egen forna smak...

Handlingen börjar med att den amerikanska barnramseforskaren Vinnie träffar en storvuxen, bullrande och henne i alla avseenden högst olik man på ett plan till London. Hon ska stanna i sitt älskade London under 6 månader för att bedriva ett forskningsprojekt och trots att hon inte har någon som helst önskan att träffa den osofistikerade Chuck igen så sammanförs de gång på gång som genom ödets nycker.

I London finns också hennes attraktiva kollega från hemmauniversitetet Ivy League, Fred Turner, som känner sig bortkommen och har hemlängtan. Genom Vinnie träffar han och faller pladask för den sköna skådespelerskan Rosemary Radley, som ibland så mystiskt drar sig undan för allt och alla.

På ett plan tar Lurie på ett mycket underhållande och klipskt sätt upp olikheter mellan amerikaner och britter och vilka fördomar de har gentemot varandra.

Men hon belyser också hur vårt betraktande av olika kulturer och människor är beroende av i vilken sinnesstämning vi befinner oss. I början är Fred deprimerad då han har äktenskapliga problem på hemmafronten och inte känner någon. Han avskyr stan och tycker att den är kall och regnig. När han träffar Rosemary blir klimatet plötsligt ljuvare, London blir vackrare, människor trevligare. Men när förhållandet med Rosemary börjar vackla och han inser att hennes skådespelartalang även sträcker sig till deras relation tycker han sig se att alla hans nyvunna vänner är falska, att husfasaderna liknar kulisser och så vidare.

Vinnie gör en omvänd resa. Hon är grå och timid och vill inget hellre vill än att vara brittisk. Men allteftersom saker utvecklar sig med Chuck börjar hon tycka mindre synd om sig själv och hennes i fantasin gestaltade självömkan i form av hunden Fido försvinner allt längre perioder och hon kan stå upp för sitt amerikanska arv.

Jag tyckte denna Pulitzer-belönade roman var lika fantastisk nu som senast och läste den med stor behållning. Är man anglofil som ska man absolut inte missa den, även om det London som förekommer i boken kan kännas liiiite omodernt 2009. För övrigt håller jag med mig själv om det jag skrev 1993, se nedan.
---------------------------------------
Recension från maj 1993

Det här var en otroligt positiv överraskning för mig när jag läste den under min första engelskakurs på högskolan. Ingen traditionell klassiker för en gångs skull, utan en modern roman i nutid. Foreign Affairs är en dråplig, rolig och allvarlig roman med intressanta karaktärer som från första sidan inbjuder till att man vill läsa mer.A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: