The Book Pond
1083 recensioner
4420907 besök
Angels and demons
pixel
Dan Brown
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Änglar och demoner
Bokförlag: pixel Corgi
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 0-552-15073-8
Dan Brown slog igenom med den uppmärksammade Da Vinci-koden, men Angels and Demons kom ut före denna och har också symbologisten (?) Robert Langdon i huvudrollen.

Da Vinci-koden läste jag för ett halvår sedan och när jag börjar med den fristående föregångaren slås jag av hur exakta de är i sitt upplägg:

1) Langdon vaknar mitt i natten av ett telefonsamtal; ett ruggigt och ritualliknande mord är begånget och hans kunskaper krävs på plats.

2) Ett hemligt brödraskap anas ligga bakom brotten.

3) Katolska kyrkan framställs i en inte alltför positiv dager.

4) Parallellt med mord och mörka dåd är det långa 'utbildande' passager om symbologi, arkitektur och religion

5) Handlingen utspelar sig inom loppet av ett dygn i ett rasande tempo

6) Vid Langdons sida finns en ung, smart och förstås vacker kvinna

7) Mördaren är en psykiskt förvriden man.

Hade jag läst Angels and Demons först hade jag nog uppfattat den på ett helt annat sätt, men nu retar jag mig ärligt talat lite på upprepningarna. Men Brown blåkopierar åtminstone sig själv och ingen annan och faktum är att efter ett hundratal sidor kan jag inte annat än att släppa jämförelsenojan och kapitulera inför den rafflande historien.

Det är väldigt spännande och Brown har gjort en enormt bra research för att väva sin intrig så att den håller ihop hela vägen. Extra roligt är det att platser och byggnader som pekas ut finns i verkligheten. Nu har jag inte varit i Rom, där boken utspelas, men i Paris gick vi med Da Vinci-koden i handen för att följa Langdons fotspår på Louvren och andra omnämnda ställen.

Ett problem med att delar av intrigen inte är fiktiv är att jag börjar betrakta allt som fakta och därmed ifrågasättar t.ex. de tidsperspektiv som anges. Robert Langdon löser uråldriga gåtor på ett par minuter och tar sig sedan tvärs över staden på lika lång tid, vilket känns fullkomligt orealistiskt. Då måste jag påminna mig själv om att Angels and Demons i första hand är en underhållningsroman, totalt sett en svagare sådan än Da Vinci-koden.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: