The Book Pond
1083 recensioner
4547045 besök
All creatures great and small
pixel
James Herriot
Framsidesbild
5
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Om de bara kunde tala + Alla mina fyrfota vänner
Bokförlag: pixel Pan
Utgiven: pixel 1976
ISBN: pixel 0-330-25049-3
TV-serien 'I vår herres hage' som repriserats många gånger i SVT är ett riktigt guldkorn i vardagen, som jag fullkomligt älskar. 'All creatures great and small' är en sammanställning av två av de biografer som som TV-serien bygger på.

I mitten på 30-talet fick James Herriot anställning som veterinärsassistent hos den alltigenom förvirrade, men mycket skickliga veterinären Siegfried Farnon och hans kvinnotjusande bror Tristan (döpta efter tyska operagestalter...). I 'All creatures..' beskriver James sina första år i detta hårda yrke där han har jour dygnet runt, får jobba i kalla miljöer utan elektricitet och tampas med tjuriga och snåla bönder.

Men Herriot har ett orubbligt positivt sinnelag och han förmedlar också den kärlek till Yorkshire som växer fram. Han berättar om de vackra vidderna, om hårt arbetande, vänliga människor som alltid skickar med honom en matbit på vägen och om Helen förstås, som så småningom blir hans fru.

Det märks ibland att samlingen består av flera olika delar då vissa detaljer upprepas, men det spelar mindre roll. Att få läsa om dåtidens prövningar för de praktiserande djurdoktorerna är väldigt intressant (ett engelskt lexikon behövs emellanåt..), men boken är också alltigenom läsvärd för den underbara och älskvärda humor med vilken dråpliga historier om bönder, James tafatta försök att uppvakta Helen, Siegfrieds virrighet och Tristans lättja återges.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: