The Book Pond
1083 recensioner
4547202 besök
Snö faller på cederträden
pixel
David Guterson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Snow falling on cedars
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 91-1-961012-2
'Snö faller på Cederträden' är en stillsamt berättad historia om den nordamerikanska ön San Piedro där ett mord (eller var det en olyckshändelse?) inträffat. Med utgång i rättegångssalen skulpterar Guterson fram huvudpersonerna och deras inbördes relationer: den ensamma krigsveteranen tillika öns enda journalist Ishmael Chambers som fortfarande efter många år är förälskad i den japanska Hatsue, hustru till den åtalade Kabue.

Boken utspelar sig på 50-talet och såren efter andra världskriget har ännu inte läkt. Japanerna, som befolkat ön sedan länge - om än inte riktigt integrerade, så åtminstone accepterade - deporteras efter Pearl Harbour. Grannar blir till fiender och misstron lever kvar, även efter krigsslutet när japanerna återvänder. När det visar sig att fiskaren Carl Heine dött under mystiska omständigheter och att den åtalade Kabue haft ouppklarade affärer med denne, riktas genast misstankar och illa dolda fördomar mot honom.

Boken påminner mig om Sjöfartsnytt, med sitt kargt tecknade landskap, fiskarna, kylan och snön och jag tyckte om atmosfären i den. De spridda rättegångsscenerna hjälper till att skapa en liten spänning, men framförallt är det en vacker och tragisk - om än emellanåt lite för långsam kan jag tycka - berättelse om strävsamma människor i ett hårt klimat, som försöker hitta ett sätt att hantera sina minnen och liv. 1999 filmatiserades 'Snow falling on cedars' med Ethan Hawke i huvudrollen.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: