The Book Pond
1083 recensioner
4434047 besök
Illusionernas bok
pixel
Paul Auster
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The book of illusions
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-7001-027-7
David Zimmer är en universitetsprofessor vars fru och två pojkar har omkommit i en flygolycka. Han hanterar inte sorgen särskilt väl utan går in i självvald isolering där bara alkohol tillfälligt kan döva smärtan. En kväll när han slötittar på en stumfilmsdokumentär skrattar han för första gången sedan olyckan. Filmsekvensen som visas har stumfilmsstjärnan Hector Mann i huvudrollen, som efter ett dussintal filmer försvann som om han vore uppslukad av jordens yta.

Det förlösande skrattet ger Zimmer ny livsgnista och han blir som besatt av Mann och dennes verk. Han börjar göra frenetiska efterforskningar och skriver så småningom en bok om honom. En dag dimper det ner ett brev: 'Hector har läst din bok. Han vill gärna träffa dig'. Det blir början på gåtans lösning om Hector Mann, något som åter ska kasta Zimmer mellan hopp och den djupaste förtvivlan.

Det är mindre film noir-känsla i 'Illusionernas Bok' än 'NY-trilogin', men även om det inte är en deckare så innehåller den ett mysterium och är en märklig och fängslande historia. Auster har en sådan mästerlig fantasi att det nästan känns dokumentärt att läsa honom. Återgivningarna av de fiktiva stumfilmerna, Davids förfall och Hectors historia känns starka, inlevelsefulla och verkliga.

Men det som man trott ska vara berättelsen om Zimmers väg från botten visar sig bli något annat. Det är grymt att läsa, men jag antar att det ligger i linje med Austers 'realism' och inte hade kunnat göras på något annat sätt. Även lyckan är en illusion i 'Illusionernas bok'.


A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: