The Book Pond
1083 recensioner
4421053 besök
Främlingen i Sankt Giles
pixel
Ellis Peters
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The leper of Saint Giles
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1981
ISBN: pixel 91-0-055343-3
Ellis Peters kallas deckardrottning och har ett pris uppkallat efter sig. Mest känd är hon för böckerna om munken Cadfael som likt en medeltida Hercule Poirot (eller kanske William of Baskerville i Rosens namn) ständigt hamnar mitt i mordgåtor som kräver en iakttagelseförmåga utöver det vanliga.

Boken handlar om en kallhjärtad baron som ska gifta sig med en hälften så gammal tös för att komma åt hennes landegendomar. På självaste bröllopsdagen blir han mördad och misstankarna vänds genast mot Joscelin, som är flickans hemliga hjärtevän. Joscelin lyckas fly undan sheriffen och får oväntad hjälp av en spetälsk främling som anlänt till byn. Vem är den mystiska mannen, vem är mördaren och kommer Joscelin någonsin att träffa sin kära igen?

Det är inte så att jag sträckläser för att få svar på frågorna. Boken kan knappast anklagas för att vara särskilt spännande eller drivande. Cadfael tillhör den typen av charmig antihjälte som det finns ganska gott om i genren och jag kan tänka mig att det funkar ganska bra som TV-produktion (serien har inte visats i Sverige vad jag vet), men som bok är det smågäspigt.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: