The Book Pond
1083 recensioner
4428609 besök
Making history
pixel
Stephen Fry
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Skriva historia
Bokförlag: pixel Arrow books
Utgiven: pixel 1996
ISBN: pixel 0-09-946481-0
Hur skulle världen ha sett ut om inte Adolf Hitler kommit till makten? Om han hade skjutits eller om han faktiskt aldrig hade blivit till? Stephen Fry leker med just denna tanke i Making History.

Michael Young studerar historia vid Cambridge och ska disputera med sin episkt dåliga avhandling om Hitlers barndom. Han stöter ihop med fysikprofessorn Leo Zuckermann, en tysk med ett kroniskt dåligt samvete över sin fars arbete i Auschwitz. Zuckermann har uppfunnit en slags tidsmaskin, Michaels kemist till flickvän har precis tagit fram ett steriliseringspiller - och voilà så har Young & Zuckermann satt sitt avtryck i historien genom att göra pappa Hitler oförmögen att avla barn. Nästa sak som händer är att Michael vaknar upp i USA, en stund mycket tillfreds med sig själv över att ha gjort världen en tjänst. Det vill säga ända tills han inser att han gjort det - om möjligt - sju resor värre...

Åh, jag är kluven till den här boken. Stephen Fry är så begåvad, men mina förväntningar om torr brittisk humor och skrattfester kommer lite på skam. Visst det finns scener, formuleringar och ordval som får mig att dra på munnen, men inte så mycket mer. Det är stundtals oväntat allvarligt (det kanske är svårt att undgå med ett sådant tema), ibland till och med lite småtrist. Man kan väl säga att det överlag är spretigt både vad gäller innehåll och litterär stil (vad är t.ex. syftet med de stycken som är skrivna som filmmanus?) Jag hade hoppats på mycket, men Making history får mig inte på fall och så här långt tycker jag att The hippopotamus är ett bättre läsval.

A-Lo, 2010
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: