The Book Pond
1083 recensioner
4421187 besök
Ett oskrivet blad
pixel
Marie Hermansson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-0-057654-9
Reine är inte som alla andra. Hans hårda uppväxt på barnhem, den sneda ryggen, det isolerade arbetet på en tapetserarfirma har gjort att han aldrig riktigt kommit in i samhället. Nu är han förtidspensionerad och lite ensam. Men så träffar han den överviktiga, tystlåtna Angela, som inte heller verkar passa in och de finner varandra bortom alla ord.

En tid är allt bra. Reine är nöjd med sitt liv och blir än lyckligare när Angela blir gravid och föder en son. Dessvärre visar det sig att Bjarne lider av en ovanlig sjukdom som inte läkarna i Sverige kan behandla. Förhållandet hotar att rasa ihop, Bjarne är mer på sjukhus än hemma , så när Reine hittar en artikel om en brasiliansk läkare som lyckats kurera en pojke med samma sjukdom griper han efter ett sista halmstrå och lyckas skaffa fram alla pengarna som krävs. Men saker och ting går inte som planerat och plötsligt framkommer sidor hos Angela som Reine aldrig varit bekant med tidigare och han inser att det skrämmer honom att han egentligen inte vet någonting om sin frus förflutna.

Sin vana trogen har Hermansson skrivit en bok om människor som är lite säregna. Men till skillnad från 'Musselstranden' och 'Värddjuret' är detta mycket mer av en klassisk roman, där det fåordiga, poetiska språket ersatts av Reines sakliga berättarröst med utrymme för mer detaljer. Det är inget dåligt drag; boken är ju fortfarande välskriven, men står kanske inte ut som ett nytt mästerverk.

Även spänningsmomentet, som i tidigare böcker varit mer subtilt, har nu lyfts upp till ytan och utmynnar i en jakt mot klockan. Den andra hälften av boken är nästan plågsamt spännande skulle jag vilja säga. Kanske för att jag känner så för Reines godhjärtade karaktär och inte vill att något ont händer honom, som jag för första gången upplever det lite negativt att jag måste sträckläsa boken för att få reda på slutet.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: