The Book Pond
1083 recensioner
4547151 besök
Three came come: a woman's ordeal in a japanese prison camp
pixel
Agnes Keith
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Tre kom hem
Bokförlag: pixel Eland
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 0-907871-28-3
Jag upptäckte Agnes Keith när jag var på Borneo för några år sedan. Keith var en amerikanska som gifte sig med en britt, stationerad i Sandakan, Borneo. Om sina första år i det nya landet skrev hon i Land below the wind, en alldeles underbar självbiografi.

Under WWII intog japanerna Borneo 1942, varvid familjen Keith blev tillfångatagna och splittrade i två olika läger. Det är om dessa tre år som 'Three came home' handlar. Det är mycket stark läsning om hur människor tvingas leva under vidriga förhållanden, utföra tungt kroppsarbete, tilldelas minimala matransonser. Solen steker, sjukdomar härjar, privatlivet är obefintligt, ovissheten om vad som pågår utanför lägret är total och de japanska fångvaktarnas behandling grym.

Men hoppet och viljan att skydda sina barn sviker aldrig Keith och de kvinnor hon har runtomkring sig och fram tills frigivningen fortsätter de att sjunga, skratta och be. Trots risken att utsättas för stränga straff utvecklar de överlevnadsstrategier; smugglar mat och cigaretter, kryper under stängsel för att träffa sina män och Keith skriver dagboksanteckningar så fort hon kommer åt som hon sedan gräver ner. Till den man som förestår lägret, general Suga, utvecklar hon också en komplex relation, vilket mycket väl kan ha räddat hela hennes familj från att gå under.

Men framförallt, och kanske det som jag beundrar mest, dukar hon aldrig under för hatet. Klarsynt konstaterar hon att människor inte är onda av naturen utan att det är kriget som gör oss till fiender. Läs, låt dig beröras och lär är allt jag har att säga!

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: