The Book Pond
1083 recensioner
4547136 besök
På det fjärde ska det ske
pixel
Kajsa Ingemarsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-7001-021-8
Paula är en irrhöna som rest jorden runt och som inte alls har någon lust att slå sig till ro med den tålmodige pojkvännen Johan, som tappert väntar på henne hemma i Sverige. När jobb och pengar tar slut efter det senaste äventyret i New York far hon hem och finner att tiden har hunnit ifatt hennes omgivning. Partyvännen Anna är höggravid och Rakel satsar hårt på den egna karriären samtidigt som Johan lite oftare än tidigare börjar uttrycka en önskan att hon ska 'växa upp'.

Men Paula har svårt att släppa sitt rotlösa liv. Hon landar ett TV-jobb, som gör att hon helt oväntat lockas in på en skådespelarbana. Men en dag när hennes behov krockar med pojkvännens är det inte lika självklart längre att hon ska få sin vilja igenom. Hon måste välja.

Med 'På det fjärde…' tycker jag Kajsa Ingemarsson har skrivit en ovanligt stark debutroman. Det är den andra boken jag läser av henne och jag håller nog denna lite högre. Inte minst för hennes förmåga att få dialogen att låta naturlig och trovärdig; så här pratar faktiskt storstadskvinnor i 30-årsåldern med varandra! Det är således ingen chick-lit i vanlig bemärkelse, där kvinnorna alltid är lite för nojiga, snurriga och suktande efter den stora kärleken, även om huvudtemat även här är kvinnor och deras relationer.

Paula är en fruktansvärd egoist, som har liten eller ingen förståelse för andra människors känslor och slutet antyder inte heller att hon har lärt sig någonting, men ändå kan man någonstans tycka om henne. När en författare lyckas med något sådant, då har man gjort ett gott dagsverke!

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: