The Book Pond
1083 recensioner
4433884 besök
Fingersmith
pixel
Sarah Waters
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Ficktjuven
Bokförlag: pixel Virago
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 1-86049-883-3
På baksidan av 'Fingersmith' står det att Sarah Waters erhållit 'The CWA Ellis Peters Dagger for historical crime fiction'. Jag förväntade mig därför något av en deckare när jag öppnade pärmarna, men det är väl inte exakt vad man får även om boken innehåller en förrädisk plan, kriminalitet och ondskefullhet.

Boken handlar om två föräldrarlösa unga flickor i 1800-talets England som inte känner varandra, men vars öden är sammanflätade på ett sätt som inte ska avslöjas här. Den ena är ficktjuven Susan, som vuxit upp under sin beskyddarinna Mrs Sucksbys vingar i det gyttriga London. Den andra är Maud Lilly som bor tillsammans med sin morbror i ett ensligt gods på landet. Hon lever fullständigt isolerad och tvingas ägna dagarna åt att katalogisera och läsa den tidens porrnoveller som hennes morbror är sjukligt besatt av. Länken flickorna emellan är den 'belevade' bedragaren Richard Rivers alias Gentleman, som nästlar sig in på godset.

Historien berättas ur både Susan och Mauds perspektiv och bjuder på en del oväntade svängningar som i alla fall får mig att häpna. Men emellan dessa 'cliffhangers' har tyvärr berättelsen ett väldigt ojämnt tempo. Stundtals blir det segdraget, för att sedan mot slutet arta sig, men återigen drar Waters ut på texten lite för länge och jag hinner bli otålig innan upplösningen kommer. Boken blev när den kom omtalad för sina lesbiska sexscener, men det är nog snarare för att sådana är ovanliga i bestsellerlitteratur än att de skulle vara så spektakulära.

De historiska miljöerna är dock något som Waters livullt återger så livfullt att jag ryggar inför tanken på en tidsresa. Här finns inga förmildrande eller romantiska beskrivningar utan husen är mörka och råkalla, London sotsvart, stinkande och smutsigt, människors kroppsodörer sura och illaluktande. Till och med det inre hos alla romanfigurer är solkigt, då deras gärningar till större delen bara styrs av girighet och egen vinning, vilket i och för sig kanske ligger närmare verkligheten än det mesta.

Det sammanlagda omdömet för Fingersmith blir en trea +.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: