The Book Pond
1083 recensioner
4434019 besök
Hon går genom tavlan, ut ur bilden
pixel
Johanna Nilsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-46-1704-7
Hanna är en lite känslig flicka runt tio år. Hennes bästa kompis Karin börjar lämna barndomen, få andra intressen och vänder henne ryggen och hon känner sig också lite mobbad av resten av klassen. Hanna förstår inte, men lägger delvis skulden på sig själv, känner sig fel och äcklig. Hon hanterar det genom att fly in i sig själv, skolarbetet och idrotten och söka tröst hos farfar som verkar vara den enda som ser och förstår henne. Men en dag är farfar död. Instucket i berättelsen om den tioåriga Hanna är också korta passager från den vuxna Hanna som sitter på en psykavdelning efter ett självmordsförsök. Men varför hamnade hon där och kan hon ta sig därifrån?

Det här är Johanna Nilssons genombrottsroman och hon har hyllats för sin förmåga att på ett trovärdigt sätt ge röst åt ett barn. Det kan jag hålla med om att hon gör ganska bra. Jag kan delvis känna igen mig i den unga Hanna som känner sig annorlunda, utanför och väljer att sluta sig för omvärlden, men allvarligt talat blir det lite långrandigt med den ständiga känslighet och hennes matnojor. Att tjejen har någon typ av ätstörning är för mig ganska uppenbart, men det är ingenting som Nilsson ens verkar medveten om att hon lagt till i flickans personlighet. Men det är bra skrivet om hur barn kan mobba varandra och hur vuxna kan låta bli att se.

Värre är det med tonårs-Hanna som meddelar sig i kursiv stil med ett flummigt och ofta obegripligt innehåll. Jag vet inte om det ska vara konstnärligt eller djupt, men det känns i mina ögon väldigt pretto eller påtänt. Vill man läsa något annat av Johanna Nilsson så gillade jag 'Rebell med frusna fötter' bättre.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: