The Book Pond
1083 recensioner
4547067 besök
Man and boy
pixel
Tony Parsons
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Mannen och pojken
Bokförlag: pixel HarperCollins
Utgiven: pixel 2000
ISBN: pixel 0-00-651213-5
Harry har en vacker, intelligent fru, en underbar son, ett lyckligt liv. Men han tycker kanske att det går lite på rutin och löser problemet genom att hoppa i säng med någon brud för en natt och sedan kommer han dragande med klichéen om att det inte betydde någonting.

Frun, Gina, lyssnar inte på hans veka ursäkter utan lämnar honom omedelbart och beger sig till Japan för att förverkliga alla de drömmar hon lade på is när de gifte sig och fick barn. Harry blir ensam med den fyraårige Pat och det framgår väl med all tydlighet att han fram till det ögonblicket inte varit involverad i uppfostran av sin son, men undan för undan lär han sig, tar sitt faderliga ansvar och när Gina återvänder inser han att han inte alls vill lämna ifrån sig vårdnaden om deras förstfödde.

'I cried five times and laughed out loud four' citeras det från en recension på omslaget till mitt ex av 'Man and boy'. Jag hamnade inte i riktigt samma känslomässiga berg-och-dalbana när jag läste, men nära på. Här finns många roliga och många gripande scener. Det som främst berörde mig var dock inte avsnitten om hur Harry kämpar med att vara ensamstående far, utan hans relation till sina föräldrar. När de får rycka in och ställa upp i kaoset börjar Harry tänka alltmer på hur värdefulla de egentligen är och hur gamla de faktiskt börjar bli.

Kanske att man kan relatera bättre till Harrys situation om man har barn. Och kanske att man kan relatera bättre till Harrys situation om man är man. Jag kan inte säga att boken illustrerar ett typiskt manligt beteende och att jag har svårt att förstå det för att jag är kvinna. Jag kanske bara har svårt att förstå det för att jag är jag. Jag pratar om hur han bekymmerslöst hoppar över skaklarna, är totalt oförstående inför omgivningens reaktioner och sedan hur han lika bekymmerslöst inleder en relation med en ny kvinna typ en månad efter att hans äktenskap kraschat. Men i verkligheten kanske bekymmerslöshet är långt bättre i sorgearbetet än det ältande som många kvinnor - jag - ägnar sig åt...

Slutet - ni som inte vill veta, sluta läs nu - är hoppfullt utan att innebära ett 'kiss and make up and live happily ever after'. Och jag älskar lyckliga slut, men det här känns som om det är skrivet direkt för ett manus till Working Title Films (Fyra bröllop och en begravning, Notting Hill etc) och är alldeles för tillrättalagt och pompöst för min smak med sin hinna-till-flygplatsen-i-sista-minuten-innan-hon-åker-scen. Det var synd på en i övrigt bra bok.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: