The Book Pond
1083 recensioner
4547114 besök
Adrian Mole 30 1/4 i cappuccinoåldern
pixel
Sue Townsend
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Adrian Mole: The cappuccino years
Bokförlag: pixel Natur och Kultur
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-27-09296-8
70-talistgenerationen minns måhända Storbritanniens svar på svenska Berts Dagbok: ärkenörden Adrian Mole (som nog för övrigt kom före Bert). Jag läste aldrig böckerna, men kommer ihåg TV-serien om den tafatta ynglingen. För några år sedan kom Sue Townsend ut med en uppföljare där Adrian nu vuxit upp och blivit trettio, men alltjämt är något av en tönt som är hemligt kär i deotn ouppnåeliga Pandora (numera parlamentsledamot). Den har stått i min hylla ett tag, men jag började läsa den då jag behövde något lättsammare efter 'Snö' och den visade sig vara en oväntad komisk pärla.

Adrian har i vuxen ålder blivit frånskild far till William som helst bara äter chokladpuffar, han arbetar som kock på syltan Kreti & Pleti (som av någon outgrundlig anledning blivit en riktig kändismagnet, vilket knappast beror på halvfabrikatmaten), och är starkt beroende av godiset Opal Fruits.

När Kreti & Pleti måste stängas efter en hälsovårdsinspektion får Adrian sparken, men blir värvad till TV-programmet Asgott för att laga inälvsmat med fattiga studenter som målgrupp. Det hade kunnat vara en lyckträff, men tyvärr är Adrian Mole inte så TV-mässig och hamnar helt i bakgrunden av side-kicken Dev Singh. Samtidigt inleder Pandoras pappa och Adrians mamma en affär vilket får långtgående konsekvenser, till exempel att varken Adrian eller William längre kan räkna med att bo kvar i föräldrahemmet. Adrians eget kärleksliv går på total sparlåga, men eventuellt har hans tidigare erfarenheter resulterat i den truliga tonåringen Glenn Bott. Och Pandora är efter sin raska politikerkarriär mer distanserad än någonsin.

Adrian Mole i Cappucinoåldern är på en och samma gång en odyssé över Adrians ångestfyllda liv - där han med en kombination av märkliga principer och sagolik otur aldrig riktigt lyckas få till ett break - och en satirisk bild av Storbritannien vid tiden då Tony Blair först kom till makten. Moles många pinsamheter hade kunnat locka fram skämskudden, men jag låg tvärtom och skrattade riktigt högt vid många tillfällen. Townsend har lyckats leverera en perfekt cocktail av ironi och torr, brittisk humor som jag bara älskade. Nu ska jag genast kolla om hon gett ut fler vuxen Mole-böcker, annars kom för ett tag sedan Queen Camilla som åtminstone av omslaget att döma också landar inom den komiska genren.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: