The Book Pond
1083 recensioner
4434006 besök
Den tysta världen
pixel
Jacques-Yves Cousteau
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Le monde du silence
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1954
Jag var och såg 'The Life Aquatic' för några månader sedan där Bill Murray spelar oceanografen Steve Zissou som minst sagt inspirerats av det franska ditot Jacques-Yves Cousteau, ner till den röda båtmössan på svaj. Det fick mig att nyligen att plocka fram mitt tummade antikvariatsex av 'Den tysta världen' ur bokhyllan, som jag tidigare läst stycken ur men aldrig i sin helhet.

Här beskriver Cousteau hur han och hans kollegor mitt under ett brinnande andra världskrig utvecklade dykningen genom en portabel aqua-lunga med automatisk lufttillförsel. Oavsett om man dyker själv eller inte är detta fascinerande läsning någonstans mittemellan vetenskap och äventyr. De var inte först med att dyka, Cousteau & Co, men pionjärer var de likväl. Med sig själva som försökspersoner gick de ner till djup ingen annan dykare varit för att ta reda på hur kroppen reagerar på tryck, inandning av komprimerad luft, djuphavsberusning. De fotade vrak och marint liv som ingen tidigare dokumenterat.

Jag själv som brukar frysa så jag skakar även med våtdräkt i tropiska vatten ryser när jag läser om deras undervattensexpeditioner i badbyxor i 11-gradigt Medelhavsvatten. En annan sak jag reagerar på är inställningen till djurlivet, säkert baserat på att utfiske i princip inte existerade som term på 40-talet för här harpuneras det en mängd av fisk och delfiner och koraller lyfts upp för att säljas. Jag såg att 'The silent world' nu finns som nytryck från National Geographic Society, vilket är glädjande eftersom boken sedan länge bara funnits på antikvariat.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: