The Book Pond
1083 recensioner
4433880 besök
Tunnel vision
pixel
Sara Paretsky
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Originaltitel: pixel Tunnelseende
Bokförlag: pixel Dell
Utgiven: pixel 1995
ISBN: pixel 0-440-21752-0
Den kvinnliga privatdeckaren V.I Warshawski har jag följt några år nu, dock inte i kronologisk ordning. I 'Tunnel vision' är man tillbaka i ett tidigt 90-tal, vilket faktiskt märks eftersom stackars V.I t.ex får hålla tillgodo med en gammal 386:a på sitt skrivbord.

Den här gången hamnar hon i en riktig härva när en medlem ur hennes kvinnliga nätverk, Deirdre Messenger, hittas mördad på V.I:s kontor. Snart riktar polisen misstankarna mot dottern Emily, som går under jorden med sina två småbröder. Vic tror inte ett ögonblick på flickans skuld och driver sin egen parallella utredning som nystar upp obekväma trådar om svartbyggen, smuggling och pedofili. Genom sina fasta principer och kompromisslöshet gör hon sig inte till den populäraste tjejen i stan, inte ens bland sina närmaste, vilket försätter henne i svåra moraliska dilemman.

Jag har sagt förut att jag gillar V.I och 'Tunnel vision' lever upp till mina förväntningar. Mordhistorien är visserligen något komplicerad med många turer och namn, vilket gör att jag får backa ett par gånger. Men böckerna är mer än en deckarhistoria, då Paretsky som vanligt kryddar intrigen med en socialpolitisk touch - den här gången handlar det om våld mot kvinnor - fast inte på det där uppgivna sättet 'om dagens kalla, hårda samhälle med ökade klyftor' som många svenska (fiktiva) kriminalare tenderar att göra. Warshawski drivs snarast av sina aggressioner och låter få saker stoppa henne (iofs till nackdel och fara både för henne själv och sin omgivning).

Men trots sitt tuffa yttre känns Warshawski i högsta grad mänsklig och dessutom personlig, eftersom Paretsky sympatiskt nog inkluderar detaljer om kläder, mat- och motionsvanor i böckerna. Söker man lagom laid-back (sommar)läsning funkar 'Tunnel vision' utmärkt.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: