The Book Pond
1083 recensioner
4421218 besök
Det gud inte såg
pixel
Helena von Zweigbergk
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-7643-894-5
Ingrid är fängelsepräst och har precis börjat tjänstgöra på ett kvinnofängelse. Där kommer hon i kontakt med den livstidsdömda Gun som sitter inne för att ha mördat sitt unga grannpar. Gun lever i sin egen värld och är illa omtyckt, men Ingrid lyckas närma sig henne och locka henne att berätta sin historia som Ingrid engagerar sig i långt utöver vad hennes prästerskap kräver och som nästan får henne att tappa sin tro.

'För tankarna till Inger Frimansson och Minette Walters' står det citerat från Damernas Värld på framsidan. Det är sant såtillvida att Walters ofta använder sig av icke-polisiära huvudpersoner i sina böcker och Ingrid är en i högsta grad vanlig människa. Lite för vanlig ska jag tillägga, för det verkar som om Zweigbergk velat göra en poäng av hur mänsklig och sårbar en präst faktiskt kan vara. Jag har i alla fall aldrig läst en bok med en huvudrollsinnehavare som velat, stammat, snörvlat, gråtit, kräkts, fått andningssvårigheter och diaréer i en sådan omfattning som här. Det kanske är verklighetstroget, men det gör mig mest irriterad att läsa om Ingrids totala tafatthet.

Själva 'deckarplotten' har i övrigt ingenting att göra med Minette Walters i hennes glans dagar. När jag hade slagit igen boken kände jag bara ett enda besviket 'jaha'.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: