The Book Pond
1083 recensioner
4433882 besök
Domen
pixel
John Grisham
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The last juror
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-0-010381-0
'Domen' är faktiskt inte en typisk John Grisham-bok i den bemärkelsen att en jurist står i centrum utan en nybakad, idealistisk journalist, Willie Traynor, som på 70-talet tar över en sjunkande lokalblaska.

Sedan blir sig Grisham lik igen för The Ford County Times ligger förstås i mörkaste södern, i hålan Clanton närmare bestämt, där ett fruktansvärt mord på småbarnsmamman Rhoda Kassellaw begås alldeles i början på boken. På så vis kommer också de obligatoriska rättegångsscenerna med genom att Willie för tidningens räkning bevakar utgången. 'Domen' är den som faller mot den huvudmisstänkte Danny Padgitt, vars inflytelserika familj styrt Clanton med hot och mutor i årtionden. Men den här gången hjälper ingetdera för Danny åker in på livstids fängelse till besvikelse för en del som hade velat se dödsstraff.

Man hade kanske kunnat tro att det är 'Domen' som boken ska handla om och det är sant att den och dess konsekvenser regelbundet dyker upp, men den är ingalunda huvudperson. I stället är det Willies liv och utveckling som är det egentliga temat, framförallt hans vänskap med den svarta jurymedlemmen miss Callie och hela hennes stora familj där det serveras klassisk southern cooking som får det att vattnas i munnen. Man får följa hans kamp att lyfta tidningen, hur han driver sina ståndpunkter för att försöka förändra människors synsätt på bl.a. Vietnamkriget, skaffar sig vänner och bekanta bland de avvaktande stadsborna, längtar efter en flicka att älska och hur han renoverar det enorma hus han anskaffat.

Jag blir lite förvånad att boken inte är mer rafflande så att säga (även om det hettar till lite på slutet) men egentligen tycker jag att det blir bättre på det här viset, lite mänskligare och trivsammare. Ibland känns storyn lite splittrad, som om Grisham haft beslutsångest över huruvida han ville skriva en personskildring eller en domstolsaction, men i stort sett tycker jag att han klarar balansen ganska bra.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: