The Book Pond
1083 recensioner
4433914 besök
Lutherska badet
pixel
Unni Drougge
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Piratförlaget
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-642-0082-5
Barbara är en medelålders psykolog som lever i ett barnlöst förhållande med sin stora kärlek, den eviga forskaren Björn. Iofs är Björn som ett stort egoistiskt barn själv, så det förtar lite av behovet, men visst tänker Barbara på moderskapet ibland.

Boken börjar med att hon lovat sig själv att börja motionera och beger sig till en badinrättning - Lutherska Badet - för att simma. Snart blir hon beroende av att gå till simhallen för att låta sig omges av vatten och andra kvinnor hon knyter band med: veteranen Ulla med sina bittra livsvisdomar, den flummiga flerbarnsmamman Kristin, den skvallrande Grodan. Men det är inte bara badet som förändrar henne, utan också insikten om att hon faktiskt har blivit gravid - och att fadern möjligen kan vara en ung italiensk poolvaktare hon en enda gång bedrog Björn med...

Jag hade inte höga förväntningar på Lutherska Badet. Min andra erfarenhet av Unni Drougges författarskap var 'På andra sidan Alex' och den var riktigt kräkdålig. Men i och med att boken blev utvald i vår bokcirkel började jag läsa och blev snabbt positivt överraskad. Borta är den coola dialogen som bara kändes töntig, ersatt av en varm historia med roliga och dräpande repliker. Barbara är en intelligent kvinna med en stor svaghet - Björn - och hon vänder ut och in på sig själv för att göra honom nöjd. Även om man blir förbannad på honom, så är det ganska tydligt att hon som på ett skoningslöst sätt hjälper människor hela dagarna att komma till insikt med sina beteenden, inte har koll på sitt eget. Och så kan det nog ofta vara. Gott nog så långt. Sen närmar man sig slutet och den varma tonen övergår till, ja slisk. Det blir en obegripligt fånig Hollywood ending, som jag inte alls tycker hänger ihop med resten av berättelsen och det hade Drougge gärna fått skriva om så därför blir det bara en trea minus.

------
BOKKLUBBENS allmänna uppfattning var också att slutet förstörde det mesta och det är svårt att begripa hur Drougges förläggare inte kunde påpekat det uppenbara för henne. Men betygsspridningen låg ändå mellan en 1:a och en 4:a.

Johanna tyckte om att läsa om de oaser människor skapar sig för att trivas.

Jenny blev så berörd av återbördandet av den förlorade modern att hon grät.

Eva J tyckte boken var underhållande, men trodde inte hon skulle bära den med sig.

Eva L sågade den pga slutet, men tyckte annars att den hade hållit rätt bra.

Vi var alla överens om att Drougge verkar besatt av otroheter.

A-Lo, 2005

2 kommentarer
den lilla boklådan (http://denlillabokladan.wordpress.com) 2012-01-02 20:45
Ja slutet kunde ju ha varit mer originellt, men historien i sig gillade jag. Det var första boken jag läste av Unni Drougge och den gav mersmak, men jag kanske gör bäst i att invänta en ny bok istället för att ge mig på hennes gamla?
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2012-01-03 20:57
Jag hörde Unni Drougge i en intervju där hon berättade att den här boken gavs ut av Piratförlaget och kanske blev lite mer mainstream än vad hon själv verkade vilja. Jag tror inte den är så representativ, min första kontakt med henne var inte så positiv, men jag har dålig koll på vad hon skrivit sedan Lutherska badet som jag tyckte var rätt bra.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: