The Book Pond
1083 recensioner
4434016 besök
The no 1 ladies' detective agency
pixel
Alexander McCall Smith
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Damernas detektivbyrå
Bokförlag: pixel Abacus
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 0-349-11675-X
Sakta men säkert har Alexander McCall Smiths böcker om 'The no 1 ladies' detective agency' krupit upp på försäljningslistorna och med all förtjänst tycker jag när jag avslutat den första delen.

Titeln är också namnet på den första kvinnliga deckarbyrån i Botswana som förestås av en omfångsrik dam vid namn Precious Ramotswe. Men det här är ganska långt ifrån Sue Graftons Alfabetsserie eller Sarah Paretskys tuffa V.I Warshawski. Precious saknar varken mod, listighet eller intuition, men hon bär knappast någon pistol, joggar inte så mycket som en kilometer och bor inte i någon metropol. Snarare är det småstadens brott som hon får i uppdrag att lösa, vilket dock inte betyder att allt är 'pittoreska' bagateller utan här samsas otrogna män tillsammans med försäkringsbedrägerier och häxdoktorer.

Ramotswe älskar sitt Botswana och man får boken igenom uppleva landet genom hennes ögon, både det som är gott och ont. Det känns verkligen både nytt och upplivande, precis som det Bush-Te hon inte klarar sig utan.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: